Tiny House Rise Up

Het concept van Tiny House Rise Up is een bevrijdend gevoel geven op een klein oppervlak. Leven en laten leven; zoveel mogelijk aarde vrij te houden voor iedereen met slechts een kleine footprint voor privégebruik. Door materiaalgebruik en indeling van de toren ontstaat een mensgerichte architectuur waarin men zich prettig en comfortabel voelt. Het gebouw en de ruimtes zullen bewoners en bezoekers inspireren.

Typologie

Concept Tiny House

Grootte

woning 35 m2 BVO

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek, Ivo Oosterbaan
en Yousef Morsy

Voor betaalbaar bouwen gaan gebouwen in steden de hoogte. Met deze gedachte, om zo min mogelijk grondoppervlakte te gebruiken, wordt een zeecontainer op zijn kant gezet. Hierdoor ontstaat een toren van 12 meter hoog met een oppervlak van slechts 6.5 m2. Een zeecontainer vervoerbaar over de weg en goed aan te passen aan de wensen van de bewoners. De gevel zal aan de buitenzijde worden geplaatst en hierdoor ook aanpasbaar, onafhankelijk van de container. De begane grond om de container is leeg en zal openbaar blijven. De openbare ruimte kan door de wijk gebruikt worden als speelterrein, gezamenlijke tuin of een open ruimte. Op de eerste etage ligt de buitenruimte van de woning; een uitklapbaar terras. Op het dak is naast de moestuin ook ruimte om te zitten en te genieten van het uitzicht en de vrijheid.

Materialisatie

RiseUP wordt gebouwd van hergebruikte/herbruikbare materialen in het gedachtengoed van circulaire economie en duurzaamheid. Er is een economisch en sociaal potentieel voor hoogwaardig hergebruik van producten en componenten die, in een lineaire economie aan het eind van hun levenscyclus op de afvalberg terechtkomen, na gebruik dezelfde of verbeterde functie kunnen krijgen. In een circulaire economie staat de waarde van grondstoffen, (deel)producten en materialen centraal, waardoor het risico op schaarste beperkt wordt. Dit proces, het zogenoemde ‘Urban Mining’, waarbij we deze (her)bruikbare materialen opnieuw gaan inzetten in de bebouwde omgeving, is niet duurder, duurt niet langer, is ongelofelijk veel leuker en heel veel duurzamer. Het is hierbij zelfs mogelijk dat de aanbieder van het te gebruiken materiaal eigenaar hiervan blijft en na gebruik deze materialen weer terugneemt. Het gebruik van dit type materialen voor dit gebouw maakt de voordelen van een duurzame circulaire economie, waarin afval niet bestaat, zichtbaar voor een breder publiek.

Duurzaam bouwen

Zoals al eerder is verteld is de energieopvang op het dak. Op de containerdeuren welke nog aanwezig zijn worden aan één zijde zonnecellen geplaatst en de andere zijde een zonnecollector. Ze zijn op het zuiden gericht en in combinatie met de hoogte van het gebouw zorgt dit voor maximale opvang. Op het dak is ook een kleine moestuin aanwezig voor de energie voorziening in de vorm van voedsel. Daarnaast zorgt het groene dak ook voor koeling en isolatie. De vorm van het gebouw en de schakeling van de ruimtes zorgt voor een schoorsteen effect. Het hout gestookte kooktoestel zorgt voor warmte en staat op de onderste verdieping. Door ruimtes open/te sluiten is mogelijk kom de warmte door het hele huis te verdelen. In de zomer zorgt de vormen ervoor dat gemakkelijk het huis gekoeld kan worden door het dakluik te openen in combinatie met een deur op de begane grond en zo de koelte het huis in te trekken.

Delen