CPO Urban Garden

CPO Urban Garden is een kleinschalig appartementengebouw, welke ontwikkeld is met een bouwgroep en MijnWoonID. Urban Garden kent een mix aan woningen. Van een bescheiden starterappartement tot een megaloft, en van gezinswoning met dakterras tot maisonnettewoning met plafonds van 5,5 meter hoog. De uitstraling en de indeling van het gebouw is bepaald door de bewoners in samenspraak met de architect.

Typologie

Appartementen in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)

Grootte

12 Appartementen met parkeergarage, totaal BVO 2000 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Ivo Oosterbaan

Foto's

Tim Buiting

Urban Garden 12 CPO appartementen in Amsterdam

Urban Garden flexibel draadmodel

Bij dit stoere nieuwbouwproject ligt de focus op creatieve mensen en zelfstandige ondernemers. De bewoners kunnen vanuit huis werken in de gezamenlijke lobby op de begane grond. Inspiratie doet men op bij je ondernemende mede-bewoners. Ook heeft het gebouw een mooie en groene collectieve daktuin, waar men met de buren wijntjes kan drinken of lekker kan tuinieren.

Urban Garden ontwerpkeuzes

De bewoners bepalen in samenspraak met de architect hoe het gebouw uiteindelijk wordt. De architect werkt het gebouw verder uit in samenspraak met de bewoners en de procesbegeleider. Het project in zo’n proces wordt ook wel CPO genoemd: ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’.

Oftewel: de bewoners zijn als collectief bepalend, die meebeslissen en meebepalen. Vervolgens ontwerpt de architect verschillende varianten, waaruit de bouwgroep een keuze maakt. Het gekozen ontwerp wordt verder uitgewerkt, waarbij naar een oplossing wordt gezocht waarbij de uniforme identiteit van het gebouw en individuele invulling van de bewoner hand in hand gaan.

bouwgroep urban garden cpo amsterdam

Naast de individuele woningindeling binnen het casco komt de individuele invulling in de gevel op de volgende manieren tot uiting:

1. Keuze uit 5 verschillende vlakverdelingen van de kozijnen / ramen;
De bewoners krijgen de keuze uit een aantal vlakverdelingen in de kozijnen. Ter plaatse van een vide heeft men de mogelijkheid een kozijn te plaatsen over 2 verdiepingen.

2. Dichte houten panelen;
Om meer flexibiliteit te creëren kan men dichte houten wanden plaatsen ipv 1/3 deel van het kozijn, hierdoor ontstaat er meer flexibiliteit in de woningplattegrond. Tevens geeft het de gevel meer afwisseling. De houtenwanden hebben een maat van 1/3 van de gevelopening.

3. Balkons;
De bewoners kunnen de grootte en de positie van de balkons bepalen in samenspraak met de architect.

Deze elementen vormen de randvoorwaarden voor de keuzevrijheid van het individu, zodat deze niet de eenheid binnen het gevelbeeld aantast. Deze keuzevrijheid zal aangestuurd worden door de architect en specificeert zich tot de positionering van de balkon, dichte houten gevelpanelen en de het type kozijn.

De bovengenoemde ontwerp uitgangspunten zorgen ervoor dat gedurende het gehele proces de ontwerpuitgangspunten getoetst kunnen worden aan het budget van de bouwgroep.

00-Urban-Garden-amsterdamse-nieuwbouwprijs-2020-8

00-Urban-Garden-amsterdamse-nieuwbouwprijs-2020-7

00-Urban-Garden-amsterdamse-nieuwbouwprijs-2020-6

urban_garden_amsterdam

Gezonde woningen

De bouwgroep wil de energiezuinige maatregelen koppelen aan wooncomfort en zorgen voor een energieneutraal en gezond binnenklimaat. De woningen zijn op een slimme en energiezuinige manier ontworpen rond het intern atrium, met veel daglicht. Door een efficiënte oriëntatie van glas in de gevel en in het dak is Urban Garden niet alleen licht, maar worden de woningen ook gratis opgewarmd door middel van passieve zonne-energie. De woningen kenmerken zich door de volgende duurzame kenmerken:

1.Gezond binnenklimaat met natuurlijke ventilatie en maximale daglichttoetreding;
2.Verlaagd energieverbruik door gebruik van hoogwaardig materiaalkeuzes en detaillering, zoals een geïsoleerde gevel, vloer, dak en kozijnen;
3.Een algemeen atrium (trappenhuis en lift) dat wordt gebruikt als warmtebuffer;
4.PV-panelendie een groot gedeelte van de benodigde energie leveren;
5.Vloerverwarming met lage temperatuur verwarming;

Delen