CPO Veemarkt

Utrecht

CPO Start Samen Bewust

Dit volledig duurzame project bestaat uit minimaal 5 appartementen en biedt de jonge bewuste starter de mogelijkheid voor een betaalbaar appartement waarbij lage energielasten, een gezond binnenklimaat (ecologisch duurzaam) en ontmoeting (sociale duurzaam) centraal staan. Dit resulteert in een integraal ontwerp, waarbij de eerder genoemde aspecten en de architectuur elkaar versterken. Het appartementen complex is gelegen in het voormalig veemarktterrein aan de Sartreweg dichtbij het centrum van Utrecht en wordt ontwikkeld door de toekomstige bewoners zelf. Door als groep (cpo) te bouwen hebben de toekomstige bewoners direct invloed op de woonomgeving en kunnen zij samen met de architect het appartement van hun dromen ontwerpen. Het biedt de mogelijkheden tot gezamenlijke voorzieningen als; gezamenlijke keuken, bbq, atelierruimte, tuinieren, binnentuin o.a..

Locatie

Het appartementencomplex bevind zich in bouwblok B langs de Singel van de Sartreweg. De exacte locatie wordt in samenspraak met de bewoners bepaald. Het appartementcomplex is een tussenblok van 4 a 5 bouwlagen hoog. De appartementen worden gebouwd op een gezamenlijke parkeerbak die leidend zal zijn voor het volledig westelijk gedeelte van bouwveld B aan de Sartreweg.

Doelgroep; jonge bewuste starter

Lisselotte, vrijgezel, 24 jaar

Na de beindiging van mijn studie zocht een leuk betaalbaar appartement. Wanneer ik vrienden over de vloer heb maak ik gebruik van de gezamenlijke tuin, zelfs met slecht weer en in de winter kan ik gebruik maken van de wintertuin op het dak. Hier bbqen we samen met buren en vrienden en kweken wij onze eigen kruiden en groenten.

Richard en Merel, 29 en 28 jaar

Na drie jaar samen te hebben gewoond is dit het appartement van onze dromen, de energiekosten zijn laag en samen met de architect kunnen wij naar wens de woning en gevelopeningen bepalen. Het groene karakter van het complex spreekt ons erg aan.

Keuzevrijheid

Doordat de toekomstige bewoners zelf de bouwgroep ‘Start Samen Bewust’ vormen, hebben zij vanaf het beginproces invloed op de grootte, indeling en gevelopeningen van het appartement passend bij het budget. Als bouwgroep ontwikkelen de bewoners zelf onder begeleiding van de architect en het bouwbedrijf de appartementen zonder tussenkomst van ontwikkelaars. Groot voordeel is de aanzienlijke kostenbesparing tijdens de bouw en direct contact met de toekomstige buren. Het plan voldoet aan de variabelen hoogte, breedte en gevelindeling uit het Beeldregieplan. Er kan gekozen worden uit studio’s vanaf 45m2 tot doorzon appartementen vanaf 75m2.

Bouwsysteem

Het uitgangspunt van dit ontwerp is een betaalbaar ecologisch duurzaam appartementencomplex dat gebaseerd is op een eenvoudig te bouwen modulair systeem waarbij gevels en plattegronden vrij zijn in te delen. Uitgegaan is van een geoptimaliseerd stramien tussen 4200 en 5400 deze kan worden uitgebreid met 600 mm tot een maximum van 6800.

Het basis ontwerp is hierdoor gemakkelijk te transformeren tot een woning die zich vormt naar de wensen van de bewoner. Door modulaire flexibiliteit aan te bieden zijn de kosten van iedere wijziging direct bekend en is de budget overschrijding voor de bewoner direct zichtbaar. De geboden flexibiliteit zorgt voor een woning die kan meegroeien met de veranderende wensen van de bewoners en die na verkoop eenvoudig kan worden getransformeerd.

Doordat het appartementencomplex zeer energiezuinig en innovatief ontworpen is volgens het principe van de zonnehaardwoning zorgt dit voor minimale energiekosten.

Klimaatsysteem en gezond binnenklimaat

Door een efficiënte oriëntatie van glas in de gevel en dak is het appartmentencomplex niet alleen lichter maar wordt de woning ook gratis opgewarmd door middel van passieve zonne-energie en wordt het energieverbruik aanzienlijk verlaagd.

Zomer: De zon warmt de glazenportiek op. Via een opening bovenin de portiek kan de warme lucht naar buiten: er ontstaat een onderdruk. Hierdoor wordt via openingen warme lucht uit de woningen aangetrokken. Met dit aantrekken wordt er tevens via de gevel koelere buitenlucht de woning ingezogen. De glazen portiek zorgt tevens voor nachtkoeling.

Winter: De zon warmt de glazen portiek op. Via een opening onderin de portiek komt koude buitenlucht binnen, die wordt opgewarmd door de portiek. Door de bovendruk in de portiek, wordt de voorverwarmde lucht via openingen de woning ingestuwd. Deze lucht verlaat de woningen via een rooster met buiten. Zo kan er geventileerd worden zonder dat het grote consequenties heeft voor het binnenklimaat.

Daarnaast vormt de glazen portiek met wintertuin, zowel in de zomer als in de winter, de basis voor natuurlijke ventilatie en passieve zonneenergie.

Ontmoeting

De gezamenlijke binnentuin en wintertuin op het dak is de ideale plek om samen met uw buren te tuinieren of van het terras te genieten. De wintertuin is onderdeel van het glazenportiek waaraan de woningen worden ontsloten. Het is een groene route door het gebouw en stimuleert het ontmoeten tussen de bewoners. De jonge bewuste starter heeft de mogelijkheid om zijn buren gemakkelijk te ontmoeten. Er zijn genoeg faciliteiten voor gezamenlijke activiteiten zoals eten, tuinieren, relaxen etc.

Parkeren en berging

Het appartementencomplex heeft vier parkeerplekken, deze kunnen los worden aangekocht. De parkeerplaats van elk appartement bevindt zich in de gezamenlijke parkeergarage onder het complex. Tevens beschikt ieder appartement over een berging die bereikbaar is vanuit de parkeergarage en het gezamenlijke portiek.