Brainpoort Transvaal

Studentenhuisvesing, Reypoort Transvaal, Den Haag

Brainpoort Transvaal

Het aantal studentenwoningen in Den Haag blijft achter bij de vraag. Bij studentenhuisvester Duwo staan 3500 studenten op de wachtlijst. De gemiddelde kamerhuur in Den Haag bedraagt 412 euro per maand, 48 euro meer dan gemiddeld in Nederland. Centrale plek van de locatie in relatie tot de omliggende gelegen Hoge scholen. Studenten betrokken laten voelen bij de wijk door middel van huiswerkbegeleiding voor de wijk en het begeleiden van projecten voor de wijk. Gemeenschappelijke ruimten in studentencomplexen een belangrijke sociale functie voor de buurt Sociale cohesie buurt meer hoger opgeleid halen naar de buurt.

Sociaal Ruimtelijke condities:
- identiteit en identificatie
- eigenaarschap en betrokkenheid
- Diversiteit en functiemenging

flexibiliteit:
- leefomgeving aanpasbaar aan de veranderbare omstandigheden
- bereikbaarheid en toegankelijkheid
- ontmoetingsplek in de openbare ruimte
- goede verlichting
- goede oriëntatie
- veiligheid

Momenteel is de poort een plek van overlast voor de buurt, mensen uit nabij gelegen cafes plassen er wild en hang jongeren komen er bijeen. Vanuit de buurt is een duidelijke roep voor meer sociale
controle. Meer interactie op met het straatniveau. Studenten krijgen de mogelijkheid geld bij te verdienen door te werken in de kleine winkel op het straatniveau, dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt als kiosk, kruidenier, bloemewinkel o.a.

Organisatie
Bg: – kleine winkel gerund door de studenten,
interactie met de straat en achtergelegen hof
- fietsen berging
- 2 entree naar 1e verdieping

architectonische uitstraling/beleving:
- karakteristieke poort dient te worden gehandhaafd
- mogelijkheid tot versiering door en met de buurt (zorgt voor meer betrokkenheid)

Inherent aan studentenhuisvesting is de relatie tussen prive en collectiviteit. In Studentenhuisvesting Reypoort blijft het collectieve gedeelte niet beperkt tot de studenten maar vind er interactie plaats tussen student en buurt.

1e verdieping:
- multifunctionele ruimte, plek van samenkomst tussen de studenten en de buurt. In deze ruimte krijgen de studenten de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, te eten, tv te kijken en activiteiten voor de buurt te organiseren als huiswerkbegeleiding, werkplek voor jonge ondernemers, kookcursus o.a.
- Vanuit deze etage zijn de 16 studentenkamers op de boven gelegen etages te bereiken architectonische uitstraling/beleving: open en transparant

2e/3e verdieping:
- per etage zijn er 8 studentenkamers, 8 georienteerd op het hof en 8 op de De La Reyweg
- elke kamer is 15 m2 en voorzien van een eigen douche en toilet
- per etage zullen er 4 collectieve toiletten zijn
- Dakterras: daktuin, natuurlijke koeling
- Gelaagdheid in de gevel

Poort moet volledig tot zijn recht blijven komen, om dit extra te benadrukken is gekozen de multifunctionele ruimte tussen de poort en de studentenkamers te plaatsen, deze zal een transparant uiterlijk krijgen. De studenten woningen zal een natuurlijk, rustig ogend geheel vormen met als gevel materiaal hout, deze volgens een oude Japanse traditie worden afgebrand, zodat deze niet geverfd en geïmpregneerd dient te worden. Deze uiterst duurzame gevel past geod bij de zelfbewuste student, het moet zowel in sociaal als ecologisch opzicht de wijk Transvaal verduurzamen.