De Filter Rome

Verticale Spa naast Colosseum

De Filter, een 100 m hoge verticale Spa naast het Colosseum in Rome, een uniek ontwerpend onderzoek voor hoogbouw in het historische centrum van Rome. In samenwerking met BLOOT Architecture behaalt Global Architects de derde prijs in de internationale prijsvraag uitgeschreven door Arquitectum en Istituto Nazionale di Architettura.

Het concept van de filter functioneert zowel in de stedenbouwkundig beleving als in het gebruik van het gebouw. Deze unieke inpassing van hoogbouw blokkeert niet het zicht, maar infiltreert in de stedelijke context van Rome. Het gebouw werkt als een purificatie-filter voor lichaam en geest.

De reis van de Spa-beleving begint boven in het gebouw. Het eerste level van purificatie is de ontsnapping uit het chaotisch stedelijk leven. Door schijven die dienst doen als filter dalen de gebruikers door het gebouw, als water dat naar beneden sijpelt, en worden gefilterd door de verschillende spa functies. De ruimte tussen deze schijven werkt als een verbindende leegte waarin verschillende programma’s elkaar infiltreren. Door deze leegtes bewegen gebruikers door het gebouw en ervaren zij steeds verschillende ingekaderde vista’s op Rome.