House as a Rock

woning in de duinen

‘House as a rock’ is een moderne droomvilla, ontwikkeld in particulier opdrachtgeverschap in de duinen van de Westlandse Zoom - nabij het strand van Monster. De wens van de bewoners was veel ruimte, licht en een minimalistisch, modern ontwerp. De stedenbouwkundige eis was een huis met een kap en een goothoogte van maximaal 6 meter.

In plaats van een traditionele kapconstructie hebben we hier huis en kap verbonden waardoor een sculpturale vorm ontstaat die als een rots omhoog rijst uit de duinen. Elke zijde van de woning heeft zijn eigen karakter gekregen: aan de oostzijde is de kap doorgetrokken tot 1 meter boven maaiveld, terwijl op het zuidwesten de kap met uitsnede tot 6 meter reikt. De uitsnede zorgt hier voor een aangename buitenruimte en een bijzonder aangezicht. De zuidgevel is de meest open kant. De wens van de bewoners was om hier zoveel mogelijk in directe relatie met het water en het prachtige uitzicht te staan. Door grote ramen en een tweetal buitenkamers zorgen we ervoor dat de overgang van binnen naar buiten benadrukt wordt en je hier altijd buiten leeft: ongeacht het seizoen.

De in hoogte verspringende duinen die de woning gaan omringen, zorgen voor privacy aan de noord, oost en westkant en zorgen dat de villa genesteld ligt in de natuur.

Net zoals de gevel aan elke zijde een eigen karakter heeft, is binnen geen ruimte hetzelfde. Dit is van buitenaf te zien door de verschillende formaten ramen, die zowel in het interieur als voor de gevel een belangrijk spelelement zijn. Licht, ruimte, uitzicht en uniek wonen staan centraal in dit bijzondere ontwerp dat tegelijkertijd een blikvanger is in de duinen maar er ook in opgaat. 

Concept

concept-woning-in-de-duinen-westlandse-zoom-villa-00

Sculptuur in duinen, waarbij woning en kap ëen worden en een relatie aangaan met de duinen.

 

concept-01-woning-in-de-duinen-westlandse-zoom-villa-00

De Zuidgevel is de meest open gevel, de woning heeft een directe relatie met het water en het prachtige uitzicht van de omgeving. Aan deze zijde zitten tevens op de Begane grond en de 2e verdieping een overdekte buitenruimte (buitenkamer) die de binnen-buiten relatie extra benadrukken. De kap loopt samen met het duinlandschap af richting het water.

Materialisatie

Gekozen is voor een robuuste steen in een licht grijze zandkleur die past bij het duinlandschap. De voeg is opgevuld en in dezelfde kleur uitgevoerd, waardoor de woning nog meer oogt als een beeldhouwwerk dat uit de rots gehouwen is. Naast zandsteen is binnen en buiten gekozen voor stoere materialen zoals beton, hout, staal, steen en glas: materialen die aansluiten bij de minimalistische woonwens van de opdrachtgevers. Door de neutrale kleuren van het interieur komen ook de zelfgemaakte kunstwerken van de opdrachtgever prachtig tot zijn recht.

Duurzaam bouwen

Wooncomfort en duurzaam bouwen waren speerpunten bij de realisatie van deze woning. De woning kenmerkt zich door de volgende duurzame kenmerken:

- Warmtepomp met twee grond lussen tot 135 meter diep die ervoor zorgen dat het huis CO2 neutraal wordt.

- lage temperatuurverwarming en koeling via de vloer;
- Zonneboiler;
- Hogere isolatiewaarde dan bouwbesluit: dak rc 8, wand rc 5 en vloer rc 5;
- CO2 gestuurde natuurlijke ventilatie;
- Overstek op het zuiden.