Tiny House

Nederland

Tiny House – Rise up

Het concept van Tiny House riseUP is een bevrijdend gevoel geven op een klein oppervlak. Leven en laten leven; zoveel mogelijk aarde vrij te houden voor iedereen met slechts een kleine footprint voor privégebruik. Door de hoogte in te bouwen als een tiny high-rise vormt de toren een landmark en maakt het expogebied visueel herkenbaar. De basis van het concept is een gebruikte scheepscontainer. Deze zijn verkrijgbaar en gemakkelijk te bewerken. Dit kan fabrieksmatig gebeuren en op deze wijze kan, met een klein bedrag, een hele wijk gemaakt worden. Door materiaalgebruik en indeling van de toren ontstaat een mensgerichte architectuur waarin men zich prettig en comfortabel voelt. Het gebouw en de ruimtes zullen bewoners en bezoekers inspireren. De hoogte in Voor betaalbaar bouwen gaan gebouwen in steden de hoogte. Met deze gedachte, om zo min mogelijk grondoppervlakte te gebruiken, wordt een zeecontainer op zijn kant gezet. Hierdoor ontstaat een toren van 12 meter hoog met een oppervlak van slechts 6.5 m2. Een zeecontainer vervoerbaar over de weg en goed aan te passen aan de wensen van de bewoners. De gevel zal aan de buitenzijde worden geplaatst en hierdoor ook aanpasbaar, onafhankelijk van de container. De begane grond om de container is leeg en zal openbaar blijven. De openbare ruimte kan door de wijk gebruikt worden als speelterrein, gezamenlijke tuin of een open ruimte. Op de eerste etage ligt de buitenruimte van de woning; een uitklapbaar terras. Op het dak is naast de moestuin ook ruimte om te zitten en te genieten van het uitzicht en de vrijheid. Door de hoogte in te gaan met het tiny house maakt deze vanuit vele hoeken zichtbaar. Tijdens speciale dagen kan de toren gebruikt worden als uitkijkpunt; je kunt over het hele gebied met kleine huisjes kijken. Gebruik van de woning De woning is, om alles op 25 m2 vloeroppervlakte te passen, als volgt ingedeeld. De container heeft een begane grond en 3 verdiepingsvloeren. De verschillende verdiepingsvloeren zijn met ladders te betreden. Op de bovenste etage wordt geslapen en zijn kasten aanwezig. Daaronder is de wasruimte geplaatst met toilet, douche wasmachine en overige installaties. De begane grond en 1ste verdieping zijn visueel verbonden met een vide en vormen het woongedeelte met keuken en zitbank. De indeling volgt een normale levenswijze en het gebruik van de woning op en neer. De ochtend start in de slaapkamer bovenin, men gaat langs de wasruimte naar beneden voor ontbijt in de keuken en vanuit daar naar werk/school/museum etc. In de avond, bij terugkomst in de woning, start in de eetkamer om vervolgens boven wat te ontspannen en daarna via de wasruimte om op de bovenste etage weer te gaan slapen. De woonruimte op de eerste verdieping heeft een vide. Deze heeft het dubbelgebruik; voor veiligheid en kan gebruikt worden als zitmeubel/hangmat. Ook is hier een geveldeel aanwezig dat volledig open klapt en de vloer vormt van het buitenterras. Op het dak van de woning wordt de energie van het leven in het huis opgevangen door middel van een moestuin en zonnecellen/-collector. Materialisatie RiseUP wordt gebouwd van hergebruikte/herbruikbare materialen in het gedachtengoed van circulaire economie en duurzaamheid. Er is een economisch en sociaal potentieel voor

hoogwaardig hergebruik van producten en componenten die, in een lineaire economie aan het eind van hun levenscyclus op de afvalberg terechtkomen, na gebruik dezelfde of verbeterde functie kunnen krijgen. In een circulaire economie staat de waarde van grondstoffen, (deel)producten en materialen centraal, waardoor het risico op schaarste beperkt wordt. Dit proces, het zogenoemde ‘Urban Mining’, waarbij we deze (her)bruikbare materialen opnieuw gaan inzetten in de bebouwde omgeving, is niet duurder, duurt niet langer, is ongelofelijk veel leuker en heel veel duurzamer. Het is hierbij zelfs mogelijk dat de aanbieder van het te gebruiken materiaal eigenaar hiervan blijft en na gebruik deze materialen weer terugneemt. Het gebruik van dit type materialen voor dit gebouw maakt de voordelen van een duurzame circulaire economie, waarin afval niet bestaat, zichtbaar voor een breder publiek. De herkomst heeft een educatieve en maatschappelijke meerwaarde en vervult zo een mooie aanzet tot een nieuwe manier van leven en denken. Energie Zoals al eerder is verteld is de energieopvang op het dak. Op de containerdeuren welke nog aanwezig zijn worden aan één zijde zonnecellen geplaatst en de andere zijde een zonnecollector. Ze zijn op het zuiden gericht en in combinatie met de hoogte van het gebouw zorgt dit voor maximale opvang. Op het dak is ook een kleine moestuin aanwezig voor de energie voorziening in de vorm van voedsel. Daarnaast zorgt het groene dak ook voor koeling en isolatie. De vorm van het gebouw en de schakeling van de ruimtes zorgt voor een schoorsteen effect. Het hout gestookte kooktoestel zorgt voor warmte en staat op de onderste verdieping. Door ruimtes open/te sluiten is mogelijk kom de warmte door het hele huis te verdelen. In de zomer zorgt de vormen ervoor dat gemakkelijk het huis gekoeld kan worden door het dakluik te openen in combinatie met een deur op de begane grond en zo de koelte het huis in te trekken. rise UP Vrijheid; armen hoog in de lucht wijdverspreid met slechts je voeten op de grond. Weinig vaste lasten zodat inkomsten flexibel uitgegeven kunnen worden. Veel openbare grond zodat iedereen er gebruik van kan maken. Allemaal redeneringen waarom het tiny house de lucht in moet worden gebouwd. Daarmee heeft het een klein grondoppervlakte wat zorgt voor weinig vaste lasten. De grond eromheen blijft leeg en is van iedereen. En je zit hoog in de lucht met een weids uitzicht. De gebruikte materialen uit de Urban mining en de gemakkelijk vervoerbare en fabrieksmatig aanpasbare zeecontainer dragen bij aan het verlagen van de bouwkosten. Het gebouw is deels zelfvoorzienend en vangt bovenop energie op voor het leven in het huis. Dit, in combinatie met de inrichting van de toren, vormen samen een betaalbaar, duurzaam en prettige woning. Daarnaast zorgt de hoogte van riseUP dat het gebouw een landmark is voor het expogebied is en maakt dit zichtbaar voor iedereen.