Where East meets West

villa Nijverdal

Het concept van Where East meets West is de samenkomst van de Oosterse en Westerse villa-typologie. De Oosterse villa is naar buiten toe gesloten en opent zich naar binnen rond een patio, terwijl de Westerse villa juist naar buiten toe heel open is. Deze uitgangspunten hebben geleid tot het droomhuis van de opdrachtgever. De villa heeft een vierkante plattegrond met in het midden een vierkant atrium, dit is het hart van de woning, het oriëntatiepunt waar rond alle vertrekken zijn ontsloten. De relatie binnen/buiten en open/gesloten staan centraal in de villa.

Het ontwerp bestaat uit een woning van twee op elkaar gestapelde vierkante volumes, de bovenste 1,5 meter groter dan de onderste, de garage, het zwembad, schijven en vlakken. Deze volumes, schijven en vlakken gaan een spel aan met de locatie. Elke plek levert een unieke ervaring op tussen het gebouwde en het ongebouwde.

Duurzaamheid

Het hart van het huis bestaat uit een atrium. Deze dient als circulatieruimte naar alle vertrekken en dient zomers als een zonne schoorsteen, doordat deze warme lucht laat wegstromen. Het zorgt voor een natuurlijke koeling van het huis.

Door middel van dwarsventilatie wordt het huis op een natuurlijke manier gekoeld. De koele lucht die binnenkomt via de noordzijde van het gebouw, koelt de warmere ruimtes.

Aan de zuidkant houden de overhangende dakranden de zomerzon tegen, maar de winterzon dringt wel binnen en verwarmd zo op een natuurlijke manier de ruimtes. Aanvullend is gekozen voor vloerverwarming op de begane grond.

Er is gekozen voor natuurlijke duurzame materialen. Tevens is gebruik gemaakt van hoogwaardig isolatiemateriaal en hoog isolerend glas. Gedeeltelijk zijn LEDS toegepast als verlichting.
Door de toepassing van bovengenoemde duurzame principes levert de woning een aanzienlijke energiebesparing op.